Mi ez itt?

Általában megtartom magamnak a véleményemet, mivel nem lelkesedem azért, hogy esetleg hozzá, vagy engem nem értőkkel tét nélkül, és vég nélkül vitatkozzam. Ennek ellenére néha mégis ki kívánkozik belőlem a véleményem, ha másért nem, csak hogy mint egy tényként leszögezzem - ez a véleményem, és ez egészen más, mint amit a média sulykol.

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Friss topikok

  • Takács Ferenc (bp.): @NETi: Bocsánat, hogy ennyire megkésve reagálok. Nagyon köszönöm, hogy hozzászóltál a cikkemhez. N... (2011.03.21. 16:28) Gondolataim a demokráciáról
  • 1.szóló: @Takács Ferenc (bp.): sokkal prózaibb oka van a visszahívás elmaradásának: Logikus, méltányos, st... (2010.07.19. 00:39) Alkotmánymódosítás kívántatik!
  • 1.szóló: @efg: - egy apró kiegészítés: Sokan hivatkoznak arra, hogy az általános TB (EB) járulékukkal már (... (2010.07.18. 23:30) Kik akarják a halálunkat?
  • 1.szóló: Hangsúlyozom, hogy külön kell megítélni a Seres-Stekler párt - az általuk(meg)vezetett jószándékú ... (2010.07.18. 15:46) A Civil Mozgalomról
  • Csizmarik Éva: Gratulálok! Nagyon örülök a blogodnak. A valóság az adózásról, közérthetően.Ha belegondolok, mit s... (2010.06.30. 20:14) Tévhitek az adózással kapcsolatban 2.

Miért döglünk bele kapitalizmusba?

2007.10.12. 17:19 | Takács Ferenc (bp.) | Szólj hozzá!

avagy, ... Miért öli meg a szabad piacgazdaság a társadalmat?

A legfőbb probléma a termelőeszközök fejlődéséből, illetve ennek következményeiből adódik.

Az újonnan kifejlesztett technológiákkal olcsóbban, és kevesebb emberi erőforrás felhasználásával lehet a termékeket előállítani, mint korábban, így ezek a termékek kiszorítják a korábbi, több embert foglalkoztató hasonló igényeket kielégítő termékeket. A termelés automatizálásának felső határát akkor érjük majd el, amikor minden munkát gépek, és robotok végeznek, az emberek pedig végkép kiszorulnak a munkavégzés lehetőségéből, hiszen a nem is távoli jövőben, hanem belátható időn belül minden munkát, beleértve a szellemi munkát is, gépek is el tudnak majd végezni, méghozzá gyorsabban, jobban hatékonyabban, olcsóbban.

A jövőben így tehát semminemű munkát nem végző embereket két osztályba lehet majd sorolni. Az egyik csoportba azon kevesek tartoznak, akiknek sikerült tulajdoni jogot szerezniük a termelőeszközökből. A másik osztályba pedig a társadalom azon döntő többsége kerül, akik nem termelnek, mert elvesztették állásukat, vagy csődbe mentek, vagy soha nem is dolgozhattak. A társadalom maroknyi tulajdonososztálya kegyelemkenyéren tartja el a társadalmat, ha akarja, de ki is pusztulhat a társadalom többsége, ha a tulajdonosok ezt akarják inkább.

Ezzel a címkérdésre megvan a válasz.

Csupán az a kérdés merül fel ezek után, hogy helyes dolog-e, hogy a társadalom ebben az irányban fejlődik? És ha nem helyes, akkor mégis hogyan lehet ezt a fejlődési irányt megváltoztatni?

Ez utóbbi kérdéseket egyenlőre nyitva hagyom, hadd törje egy kicsit más is a fejét rajta.

De ha valaki a címkérdésre adott válaszomat vitatja, azt se hallgassa el.

Takács Ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://takacs-ferenc-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr43194535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.