Mi ez itt?

Általában megtartom magamnak a véleményemet, mivel nem lelkesedem azért, hogy esetleg hozzá, vagy engem nem értőkkel tét nélkül, és vég nélkül vitatkozzam. Ennek ellenére néha mégis ki kívánkozik belőlem a véleményem, ha másért nem, csak hogy mint egy tényként leszögezzem - ez a véleményem, és ez egészen más, mint amit a média sulykol.

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Friss topikok

  • Takács Ferenc (bp.): @NETi: Bocsánat, hogy ennyire megkésve reagálok. Nagyon köszönöm, hogy hozzászóltál a cikkemhez. N... (2011.03.21. 16:28) Gondolataim a demokráciáról
  • 1.szóló: @Takács Ferenc (bp.): sokkal prózaibb oka van a visszahívás elmaradásának: Logikus, méltányos, st... (2010.07.19. 00:39) Alkotmánymódosítás kívántatik!
  • 1.szóló: @efg: - egy apró kiegészítés: Sokan hivatkoznak arra, hogy az általános TB (EB) járulékukkal már (... (2010.07.18. 23:30) Kik akarják a halálunkat?
  • 1.szóló: Hangsúlyozom, hogy külön kell megítélni a Seres-Stekler párt - az általuk(meg)vezetett jószándékú ... (2010.07.18. 15:46) A Civil Mozgalomról
  • Csizmarik Éva: Gratulálok! Nagyon örülök a blogodnak. A valóság az adózásról, közérthetően.Ha belegondolok, mit s... (2010.06.30. 20:14) Tévhitek az adózással kapcsolatban 2.

Az emberiség sötét jövője

2016.03.25. 11:16 | Takács Ferenc (bp.) | Szólj hozzá!

A jelenlegi társadalmi problémák kiéleződése egyre inkább radikalizálja a társadalmat, és az emberek egyre inkább a hatalmi pólusok felé közelednek a jobb védelem reményében. Ennek kísérőjeként az emberek egyre inkább elvesztik személyes szabadságukat, és a lehetőségüket arra, hogy lényegesen beleszólhassanak a jövő alakításába.

Az egyre jobban kitapintható központosítás csak akkor sikeres, ha a csatlakozók önmagukban is sikeres társadalmi modellt realizálnak, és ez egyesül egy nagyobb erőbe. De erről nem csak hogy szó nincs, hanem egyrészt a jelenlegi modellek magukban hordják az önpusztításuk motorjait, másrészt a jelenlegi centralizáció lehetetlenné teszi a modell bárminemű változtatását, és gyakorlatilag minden résztvevő egy mechanikus csavarrá válik, a csavar dedikált funkcióján kívüli legkisebb szabadsági fok nélkül. Vagyis hiába sírunk, hogy rosszul működnek a dolgok, és a vesztünkbe rohanunk, attól még bizonyosak lehetünk benne, hogy a jövőben is rosszul fognak működni a dolgok, és véges időn belül elérjük a vesztünket. És amíg a pénz beszél elv uralkodik felettünk, addig az ész hallgatni fog, mert a pénz beszél. Tehát miközben a központosítás a közeli veszélyek szempontjából nagyobb védelmet nyújt, a távoli jövő szempontjából kritikus, és végzetes lehet.

A kapitalizmus kizárólag a végtelen, kielégíthetetlen, és éppen ezért soha meg nem valósítható piac esetében életképes gazdasági rendszer. A gyakorlatban a piacok, az erőforrások végesek, kimerülésük végzetes következményekkel jár. A technológiai fejlődés kiszorítja az emberi munkát, így a jövőben a munkavégzés senkit sem fog eltartani. Bárminemű emberi tevékenység a környezet megterhelésével jár, és a megterhelés mértéke szorosan összefügg az emberi tevékenység, és a környezet nagyságának arányával. Vagyis kevés ember tevékenysége egy hatalmas környezetben szinte észrevétlen maradhat, míg sok ember tevékenysége egy összezsugorodott környezetben a környezet teljes pusztulásával jár. Ez utóbbi állapot felé tartunk. Magyarán a jövőben, ha nem csökkentjük drasztikusan a népességet, mindennemű emberi tevékenységet fel kell függesztenünk, meg kell tiltanunk az öncélú fizikai alkotást, és munkát, kizárólag virtuális tevékenységre szorítkozhatunk virtuális környezetben. És természetesen ehhez teljesen át kell alakítani a gazdasági rendszert. Nem lesznek elfogadhatók a jövedelemszerzés hagyományos módjai, amelyek a munkavégzésre, vagy tőkevagyonra, vagy szellemi vagyonra épülnek, mivel mindezen jogok valójában mások hasonló jogainak elnyomása képen keletkeznek. Ha a munkavégzés sokak számára tiltott kiváltság lesz, úgy annak eredménye nem nem lehet külön kiváltság, sokkal inkább megváltandó dolog lesz.

images7.jpgE sötét jövőkép láttán méltán merül fel a kérdés, hogy van-e miben reménykednünk. Természetesen, mint mondják a remény hal meg utoljára, bár előtte sok olyan dolog meghalhat, ami visszavonhatatlanul örökre hiányozni fog a jövőben. Kis valószínűséggel, de előfordulhat, hogy a pénz, és az ész egymásra talál, és így az észnek elegendő ereje lesz a dolgok kedvezőtlen fejlődési irányának kedvezőre változtatására. Ehhez persze sokak hozzájárulása is szükséges, mivel a pénz harsogó zizegése ellehetetleníti a gondolatok szabad áramlását.

A bejegyzés trackback címe:

https://takacs-ferenc-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr488525156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.