Bejegyzéseim

Mi ez itt?

Általában megtartom magamnak a véleményemet, mivel nem lelkesedem azért, hogy esetleg hozzá, vagy engem nem értőkkel tét nélkül, és vég nélkül vitatkozzam. Ennek ellenére néha mégis ki kívánkozik belőlem a véleményem, ha másért nem, csak hogy mint egy tényként leszögezzem - ez a véleményem, és ez egészen más, mint amit a média sulykol.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Takács Ferenc (bp.): @NETi: Bocsánat, hogy ennyire megkésve reagálok. Nagyon köszönöm, hogy hozzászóltál a cikkemhez. N... (2011.03.21. 16:28) Gondolataim a demokráciáról
  • 1.szóló: @Takács Ferenc (bp.): sokkal prózaibb oka van a visszahívás elmaradásának: Logikus, méltányos, st... (2010.07.19. 00:39) Alkotmánymódosítás kívántatik!
  • 1.szóló: @efg: - egy apró kiegészítés: Sokan hivatkoznak arra, hogy az általános TB (EB) járulékukkal már (... (2010.07.18. 23:30) Kik akarják a halálunkat?
  • 1.szóló: Hangsúlyozom, hogy külön kell megítélni a Seres-Stekler párt - az általuk(meg)vezetett jószándékú ... (2010.07.18. 15:46) A Civil Mozgalomról
  • Csizmarik Éva: Gratulálok! Nagyon örülök a blogodnak. A valóság az adózásról, közérthetően.Ha belegondolok, mit s... (2010.06.30. 20:14) Tévhitek az adózással kapcsolatban 2.

Klímaváltozás vs. túlnépesedés

2019.11.28. 14:19 | Takács Ferenc (bp.) | Szólj hozzá!

Bizonyos, hogy a klímaváltozás oka nem csupán az életmódunkból következik, abban a legfontosabb tényező az emberiség túlnépesedése.

n-ix-art-production-studio-city-planet-1111.jpg

A kapitalizmus már több száz éve virágzik, és elindította a technológiai-tudományos forradalmat, és ezzel párhuzamosan a népesség nagyobb szaporodását. A népesség nagyobb száma, és a népesség életben tartása szükségképpen igényli a kifejlesztett, és gyakran környezetszennyező technológiákat. Ezek kiiktatása egyrészt reménytelen, másrészt tömegkatasztrófákhoz vezetne. Tehát ma már nem választható opció az életmódunk visszakapcsolása több száz évvel korábbi állapotba, mert akkor csak századannyi embert tartott el az emberi tevékenység. Sokan reménykednek olyan új, és sokkal környezetkímélőbb technológiák bevezetésében, amelyek kevésbé rombolják a környezetet. Ilyen technológiákra mindentől függetlenül is nagy szükség van, de nem oldja meg az emberiség problémáit. A népesség növekedése ugyanis változatlan ütemben folyik, és a korábbi jóslatok a népesség növekedés megállásáról (mi több csökkenéséről) sokkal inkább porhintésnek számítanak, sem mint megalapozott állításoknak. Márpedig a növekvő népesség szükségképpen elpusztítja a számára szükséges természetes környezetet, teljesen függetlenül attól, hogy azt környezetkímélő gépekkel teszi, vagy nem. A kipusztuló természetnek meg édes mindegy, hogy az ember célirányosan irtja ki, vagy már korábban csak járulékosan. Az eredmény ugyanaz. 

És akkor nem is említettük az életmódbeli különbségeket a szegény, és gazdag országok lakosai között. A szegények arra törekednek, hogy úgy éljenek, mint a gazdagok, és a gazdagok is szeretnének úgy élni, mint eddig, vagy még jobban. Ezek nyilvánvalóan teljesíthetetlen célok. Nem áll rendelkezésükre a Földön annyi erőforrás, nyersanyag, hogy a szegények életvitelét azonos szintre hozzuk a gazdagokéval. Már ez a tény is reménytelenné teszi a jövőnket. 

Az is világos tehát, hogy még akkor is hatalmas társadalmi válságokra kell számítanunk, ha valami csoda folytán megállítanánk a népességnövekedést. Már akkor se sok esélye van a természetes földi környezetek fennmaradásának. Reálisan az látszik, hogy a közeli jövőben el fognak tűnni a természetes földi élőhelyek, és szinte semmit sem tehetünk megmentésükre. De ha a népesség növekedését nem tudjuk minél határozottabban megállítani, úgy az emberi társadalom fennmaradása is kétséges, az emberiség biztos pusztulása egyre kivehetőbben körvonalazódik. Bár újabban egyre erősebbek, és hangosabbak a klímaváltozás elleni tömegmozgalmak, akik akár eredményesen is felléphetnek a környezet szennyezőivel, és a szándékos természetrombolással szemben, de a Földünk jövője szempontjából ez nem elegendő. Ha nem teszünk valamit a népességnövekedés megállításáért, és csökkentéséért, akkor csak pótcselekvést végzünk a környezetkímélőbb életvitel elterjesztésével, a túlnépesedés problémája később, de sokkal kritikusabb helyzetben, nagyobb népesség mellett fog jelentkezni, és fogja megfojtani a társadalmat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://takacs-ferenc-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr515329078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása