Bejegyzéseim

Mi ez itt?

Általában megtartom magamnak a véleményemet, mivel nem lelkesedem azért, hogy esetleg hozzá, vagy engem nem értőkkel tét nélkül, és vég nélkül vitatkozzam. Ennek ellenére néha mégis ki kívánkozik belőlem a véleményem, ha másért nem, csak hogy mint egy tényként leszögezzem - ez a véleményem, és ez egészen más, mint amit a média sulykol.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Takács Ferenc (bp.): @NETi: Bocsánat, hogy ennyire megkésve reagálok. Nagyon köszönöm, hogy hozzászóltál a cikkemhez. N... (2011.03.21. 16:28) Gondolataim a demokráciáról
  • 1.szóló: @Takács Ferenc (bp.): sokkal prózaibb oka van a visszahívás elmaradásának: Logikus, méltányos, st... (2010.07.19. 00:39) Alkotmánymódosítás kívántatik!
  • 1.szóló: @efg: - egy apró kiegészítés: Sokan hivatkoznak arra, hogy az általános TB (EB) járulékukkal már (... (2010.07.18. 23:30) Kik akarják a halálunkat?
  • 1.szóló: Hangsúlyozom, hogy külön kell megítélni a Seres-Stekler párt - az általuk(meg)vezetett jószándékú ... (2010.07.18. 15:46) A Civil Mozgalomról
  • Csizmarik Éva: Gratulálok! Nagyon örülök a blogodnak. A valóság az adózásról, közérthetően.Ha belegondolok, mit s... (2010.06.30. 20:14) Tévhitek az adózással kapcsolatban 2.

MÉDIAMUNKÁS!

2021.08.11. 09:39 | Takács Ferenc (bp.) | Szólj hozzá!

A magyar állami média pártpolitikai elkötelezettségéről, romlottságáról és kiszolgáltatottságáról manapság már evidenciaként beszélhetünk.

 Ez a tény még a legelvakultabb pártszimpatizánsok számára sem kérdéses, legfeljebb cinikusan felvonják a vállukat, hogy mi rossz van ebben, ha egyszer a párt megnyerte a választásokat. Időnként az állandó pártpolitikai sugalmazásokat szajkózva hozzáteszik a szokásos hazugságokat, hogy az ellenzék sajtója uralja az országot, tucatszám kapni az újságosnál az ellenzéki lapokat, de ezzel is csak azt az agymosást terjesztik, hogy a kormány állításai akkor is igazak, ha szemmel láthatóan ellentétesek a mindennapi tapasztalatokkal, és eget verően buta hazugságok. Az észerű gondolkodás nem kívánatos. Az elvárt propaganda, és a párthűség viszont mindennél fontosabb, mert csak ebből a hűségből lesz pénz, és kenyér az emberek, és családtagjaik számára, különben elzárhatják a csapot odafent. A magyar lélek, különösen vidéken megőrizte a jobbágyi szolgalelkűséget, a zsigeri gyávaságot a hatalommal szemben, ami lehetővé teszi, hogy a hatalom urai pontosan ennek megfelelően úgy bánjanak velük, mint tárgyakkal, gépekkel szokás. Az emberek isten, és ember előtti egyenlőségének eszméi csak borzolják a szolgalelkeket, és csak a városokban, és az értelmiségi körökben váltak nyitottá a Magyarországon még új, de a világon már több száz éve uralkodó világrendre. Ez a szolgalelkűség ma már a média dolgozóit is áthatja, mivel a választási győzelmet követően hatalmas tisztogatások során megszabadultak azoktól a sajtómunkásoktól, akik nem tudták leplezni szabad, vagy a párttól csak kicsit eltérő gondolkodásukat, akik nem tudták lojalitásukat megfelelően kifejezni. A médiában a félelem, és a lelki terror a két fellelhető magatartás forma. Nyilván nem csak politikai műsorok vannak, nyilván nem mindegyik csatorna profilja a politikai hírek terítése, de a lojalitás mindenki számára kötelező, ahogyan a kormány által támogatott hírhazugságokat is kötelező elmondani a műsorok közötti hírpercekben, míg az ezzel ellentétes ellenzéki, vagy csak nemzetközi világhírek kiszivárogtatása már retorziókkal jár. Nem minden média dolgozó a párt katonája, de a kulcspozíciókban ezek a pártkatonák vannak, és ezek a katonák teljes energiával őrködnek a dolgozóik számára kötelező lojalitás megmaradása felett. A félelemben tartott többiek pedig vagy reménykednek, hogy nem okoznak megalkuvásukkal helyrehozhatatlan kárt az országnak, vagy Stockholm szindrómába kerülve még hálásak is komisszárjaiknak, és az őket irányító nagy vezérnek, hiszen ezt a lelki nyomást csak úgy lehet hosszabb távon kompenzálni, ha minden ellenállást beszüntetve átadják magukat a hatalom imádatának, és azonnali feloldozással kecsegtetik magukat. Nem tudom, lehetséges-e valaha is gyógyír az ilyen beteg média számára, de valójában látni kell, hogy nem csak a média beteg, hanem vele együtt az egész társadalom is kritikus helyzetbe került.

Ezért ideje elidőzni itt néhány gondolatig, hogy mi is az, amire általában a média törekszik, és mi az amit el tud érni? A társadalmi kapcsolatok legfontosabb közvetítője ma már a televízió, a rádió, csökkenő mértékben a nyomtatott sajtó, míg egyre jelentősebb mértékben az internet, és persze a mindenütt nyomuló reklám, amely nem csak a médiát, de közterületeket is elárasztja. A társadalom működése egyre inkább ezek működésétől függ, mivel a többség számára a családi, és munkahelyi személyes kapcsolatokon kívül ezek jelentik a legfontosabb összeköttetéseket. Vagyis a média betegsége közvetlenül betegíti, mérgezi meg az emberek közötti kapcsolatokat. És ellenkezőleg, ha a média egészséges, és hatékony kapocs a társadalomban, akkor a társadalmi élet felpezsdül, és a társadalmi élet virágzásnak indul. Az egymásra hatás közvetlen, és szinte azonnali. Mint azt napjaink filozófusai kifejtették, korunkban a legnagyobb érték az információ. Nem csoda, ha a hatalom minél nagyobb befolyást akar a médiára gyakorolni, mivel az ember ember általi kizsákmányolásának legfontosabb eszköze az emberek megfosztása az információtól, illetve hamis információkkal való elárasztása. Éppen ezért nem kerülhető meg a médiában dolgozók felelőssége a társadalom jövőjének szempontjából. Látni kell, hogy a jövő alakíthatóságának legfontosabb kulcspozíciója a média. A média elnyomorítása a jelenlegi hatalom által tehát az emberek kizsákmányolásának legfontosabb tényezője. Csak úgy lehet háborúba vinni a párt katonáit, és csicskásaikat, ha elhitetik velük, hogy háborúban állnak, és ehhez szisztematikusan hazugsággal kell körülvenni, és elszigetelni az embereket a valóságtól. Ezt a dicstelen feladatot állították a közmédia dolgozói elé. De tegyék fel maguknak a kérdést a média munkásai! Eléggé megfizetik őket ezért? Vajon a hatalomban a közvagyont lenyúló nagyurak társai lesznek, vagy ugyanolyan becsapott kizsákmányoltak, mint a társadalom nagyobbik része? Az emberiség jövője feláldozható néhány gazember nagyúri vágyainak kielégítéséért? Vajon, ha ezeket a gazembereket kipenderítjük a hatalomból, akkor bizonyosan kirúgják a média dolgozóit, és megszűnik a megélhetésük? Vagy inkább új értelmet kap a média, és az emberek korrekt tájékoztatása lesz újra a feladata az emberek becsapása helyett. Nem feltétlenül szükséges médiamunkásnak lenni, rengeteg más munkalehetőség van, és ha a médiamunkás nem végzi a dolgát, akkor lesznek, akik elvégzik helyettük. Akkor az utca népe válik média munkássá. De mindenki maga kell hogy döntsön, mihez kezd az életével.
Petőfi Sándor: A XIX. SZÁZAD KÖLTŐI
Ne fogjon senki könnyelműen
A húrok pengetésihez!
Nagy munkát vállal az magára,
Ki most kezébe lantot vesz.
Ha nem tudsz mást, mint eldalolni
Saját fájdalmad s örömed:
Nincs rád szüksége a világnak,
S azért a szent fát félretedd.
Pusztában bujdosunk, mint hajdan
Népével Mózes bujdosott,
S követte, melyet isten külde
Vezérül, a lángoszlopot.
Ujabb időkben isten ilyen
Lángoszlopoknak rendelé
A költőket, hogy ők vezessék
A népet Kánaán felé.
Előre hát mind, aki költő,
A néppel tűzön-vízen át!
Átok reá, ki elhajítja
Kezéből a nép zászlaját,
Átok reá, ki gyávaságból
Vagy lomhaságból elmarad,
Hogy, míg a nép küzd, fárad, izzad,
Pihenjen ő árnyék alatt!
Vannak hamis próféták, akik
Azt hirdetik nagy gonoszan,
Hogy már megállhatunk, mert itten
Az ígéretnek földe van.
Hazugság, szemtelen hazugság,
Mit milliók cáfolnak meg,
Kik nap hevében, éhen-szomjan,
Kétségbeesve tengenek.
Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,
Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a Kánaán!
És addig? addig nincs megnyugvás,
Addig folyvást küszködni kell. –
Talán az élet, munkáinkért,
Nem fog fizetni semmivel,
De a halál majd szemeinket
Szelíd, lágy csókkal zárja be,
S virágkötéllel, selyempárnán
Bocsát le a föld mélyibe.

A bejegyzés trackback címe:

https://takacs-ferenc-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr416656452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása