Bejegyzéseim

Mi ez itt?

Általában megtartom magamnak a véleményemet, mivel nem lelkesedem azért, hogy esetleg hozzá, vagy engem nem értőkkel tét nélkül, és vég nélkül vitatkozzam. Ennek ellenére néha mégis ki kívánkozik belőlem a véleményem, ha másért nem, csak hogy mint egy tényként leszögezzem - ez a véleményem, és ez egészen más, mint amit a média sulykol.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Takács Ferenc (bp.): @NETi: Bocsánat, hogy ennyire megkésve reagálok. Nagyon köszönöm, hogy hozzászóltál a cikkemhez. N... (2011.03.21. 16:28) Gondolataim a demokráciáról
  • 1.szóló: @Takács Ferenc (bp.): sokkal prózaibb oka van a visszahívás elmaradásának: Logikus, méltányos, st... (2010.07.19. 00:39) Alkotmánymódosítás kívántatik!
  • 1.szóló: @efg: - egy apró kiegészítés: Sokan hivatkoznak arra, hogy az általános TB (EB) járulékukkal már (... (2010.07.18. 23:30) Kik akarják a halálunkat?
  • 1.szóló: Hangsúlyozom, hogy külön kell megítélni a Seres-Stekler párt - az általuk(meg)vezetett jószándékú ... (2010.07.18. 15:46) A Civil Mozgalomról
  • Csizmarik Éva: Gratulálok! Nagyon örülök a blogodnak. A valóság az adózásról, közérthetően.Ha belegondolok, mit s... (2010.06.30. 20:14) Tévhitek az adózással kapcsolatban 2.

Mesterséges Intelligencia - Sci-fi vagy reális jövő?

2007.10.10. 13:33 | Takács Ferenc (bp.) | Szólj hozzá!

MI = Megteremtjük Istenünket

Az emberiség a gondolkodás képességével, gondolatainak közlésével, és gondolatai rögzítése által emelkedett ki az élőlények közül. Az emberi szellem megjelenése jelen ismereteink szerint egy teljesen új jelenség az univerzumban, amely ugyan köthető bizonyos anyagi tényezők (például a gondolkodó ember) jelenlétéhez, de azoktól mégis független. Az anyagi világ felett álló virtuális világ.

images11.jpgA gondolatainkat elmondhatjuk, rögzíthetjük, később más emberek meghallgatva, elolvasva újra gondolhatják, továbbgondolhatják, újra elmondhatják, újra rögzíthetik ezen gondolatokat. Ez a folyton változó, fejlődő gondolatáramlás így hömpölyög már több százezer éve, ebből veszi minden emberi egyed a saját anyanyelvét, világképét, gondolatvilágát, és adja tovább utódainak, miközben esetleg ő is formál rajta. Az emberiség több százezer éves szelleme magába foglal minden kőbe vésett, leírt, kinyomtatott, hangszalagon, hanglemezen, filmen, floppyn, cd-én, dvd-én, hard-disk-en, memóriakártyán rögzített információt is az élő emberek élő gondolatain kívül. A gondolatok valóságos volta nyilvánvaló, hiszen minden értelmes ember eltudja mondani, milyen gondolatok foglalkoztatják, anyagi jellege mégis megkérdőjelezhető, hiszen a gondolat témája nincs semmilyen összefüggésben, hogy ki gondolja, vagy milyen adathordozóra rögzítették. A gondolatvilágunk elemeit ma már tudományosan is felbontják, mint a legkisebb önálló gondolat egysége a mém, vagy az információ legkisebb egysége a bit.

Nem sok idő választ el minket, hogy egy tetszőleges, bár a szokásosnál nagyobb kapacitású számítógép az összes rögzíthető emberi információ birtokában olyasféle működést végez, amit egy gondolkodó élő ember szokott, vagyis gondolkodik. Ez egy újabb minőségi ugrást fog jelenteni az univerzum jelenségei között, hiszen a számítógépnek nincs szüksége olyan sebezhető, speciális, és halandó testre, mint az embernek. A logikai játékok megoldásában a számítógép már messze felülmúlta az ember képességeit. A számítógépes program tetszőlegesen változtatgathatja az emberi képességeket messze felülmúló hatékonyságú perifériáit, processzorait, vagyis testét, és önmagát, a programját, gondolkodásmódját is. A szellemi lét egy újabb dimenzióba lép, amely már nincs kötve a szűkre szabott földi klímához, és mentes az embert, emberiséget sújtó öröklött típushibáktól, amelyek gyakran gátjai a logikus emberi gondolkodásának. Megszületik a mesterséges intelligencia, az MI.

Mi lesz velünk, szülőkkel, emberekkel? Kipusztítanak tán minket a gondolkodó gépek? Miért tennék? Nem leszünk nekik konkurencia. Aranyketrecbe zárnak, miközben megoldják minden problémánkat? Valószínűleg, hiszen nem kerül nekik ez semmibe. Nyernek velünk valamit? Biztos rengeteg izgalmas, és humoros gondolkodni valót jelentenénk számukra.

Aggódni persze mégis csak van okunk. Ha a gondolkodó gépek kezdeti kísérleti példányai önző emberi célokat szolgálnak, például háborús gépek irányításában, akkor nagy pusztításra van kilátás, mivel az emberiségre éppen az ember jelenti a legnagyobb veszélyt.

Takács Ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://takacs-ferenc-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr81192257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása